top of page

DIFFERENTT MEDIA

IMG_2648.png

BLOG

КАК ДА СЕ РАЗПЯВАМЕ ПРАВИЛНО САМИ У ДОМА

Като развиващи се артисти, знаете колко изискващо може да бъде пеенето понякога. За да Ви помогнем и да направим този любим процес по-лек за Вас, сме Ви подготвили няколко упражнения за разгряване на гласна, които да практикувате сами у дома.


Защо е необходимо да се разпявате?

Разпявката е задължителна, за да запазим здравето на гласа си и да преодвратим тежки заболявания на гласните струни. Когато разгряваме гласа преди пеене, всъщност му помагаме да се отпусне и по този начин пеем много по-леко, натурално и успяваме да разширим диапазона си по естествен начин.


Ето и нашите предложения:


1. HUMMING (МЪНКАНЕ)

Humming или "мънкането" е един от най-добрите начини за разгряване на гласа, защото не натоварва гласните струни. За да практикувате това упражнение е необходимо да поставите връхчето на езика си зад долните зъби и да издавате звука, наподобяващ "хъ" от долу до горе по мажорната скала.


2. LIP BUZZ (БРЪМЧЕНЕ)

Бръмченето е изключително лесен метод за разпяване. Целта тук е да създадете звучене като от моторна лодка, като карате устните си да вибрират, издавайки бръмчащ звук - "Брррр".


3. YAWN-SIGH (ПРОЗЯВКА И ИЗДИШВАНЕ)

За това лесно и приятно упражнение е нужно да се прозеете (Вдишате) със затворена уста и да започнете да издишвате бавно през носа, това ще помогне на гласа да се отпусне.


4. JAW LOOSENING (ОТПУСКАНЕ НА ЧЕЛЮСТТА)

Когато пеете, е необходимо да го правите с по-отпусната челюст. С пръст проследете ченето си от върха на брадичката до ухото - извивката в тази област трябва да се отпуска и да отива надолу, когато пеете. Затворете устата си и се прозейте, усещате ли къде се случва спускането?ПРАВИЛНО ДИШАНЕ Е ВАЖНО

След като Ви показахме тези няколко упражнения за разпяване, е важно сега да се научите да заемате правилно стойка и да дишате правилно. Два от методите за това са: пеене, използвайки диафрагмата и издишване със съскане - "Сссс".


ПЕЕНЕ С ДИАФРАГМАТА

Когато пеете е много важно да дишате правилно, за да не навредита на гласа си. Научавайки се да дишате при пееене, гласът Ви става по-мощен, имате по-добър контрол и по-плътно, изнесено звукоизвличане. Пейте с диафрагмата, за да избягвате стягане на гласа. Необходимо е тялото Ви да се отпусне, за да пеете по-леко и натурално.


КАКВО ПРЕДСТАВЯЛВА ТЯ?

Диафрагмата е мускул,намиращ се между гърдите и стомаха. Тя контролира колко въздух се пропуска при вдишване и издишване. "Да пееш, използвайки диафрагмата си" е израз, който директно изяснява правилния метод за дишане при пеене.


Важно е да знаем, че всъщност звукът, който изкарваме, когато пеем не идва от директно от нея, а от гласните ни струни. Това се случва, когато те вибрират, а вибрациите се причиняват от процеса на изкарване на въздух от белите ни дробове. Диафрагмата е отговорна за този процес и силата, която поставя зад гласа ни.


УПРАЖНЕНИЕ ЗА ИЗДИШВАНЕ

Едно упражнение за правилно дишане, с което можете да започнете, е бавно издишване със звука "Ссс". То е чудесен вариант за разгрявка на гласа и в същото време Ви помага да се научите да пеете, използвайки диафрагамта си.


Стъпки за правилното му практикуване:


1. Изправете се и се отпуснете:

Това ще помогне на диафрагмата да се отпусне и освобди от напрежение, което би могло да Ви попречи да пеете.


2. Вдишайте през устата си и бройте до пет

Вървите в правилната посока, ако коремната Ви област се издуе - подуване на гърдите и повдигане на ръменете означава, че не използвате диафрагмата правилно.


3. Издишайте и бройте до девет

Докато издишвате, издавайте съскащ звук "Ссс" през устата си. Когато времето изтече въздухът трябва да е изкаран.


След като научихте как да се разпявате лесно у дома - тренирайте, тренирайте и тренирайте! Упражненията ще стават все по-лесни, пеенето все по-натурално и възможностите Ви все по-големи.


Ако сте намерили статията за интересна, вижте и нашите съвети за това как да напишете първата си авторска песен.

104 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page