top of page

DIFFERENTT MEDIA

IMG_2648.png

BLOG

КАК СЕ ПИШЕ ПЕСЕН: АРАНЖИМЕНТ

Готови ли сте да се гмурнете още по-дълбоко в създаването на музика? Миналия път Ви показахме основните елементи за писането на песен, а днес ще набелгнем на един от основните - аранжимента.

Аранжиментът е тялото на всяка песен. Без него имате просто акапела и това води до липсата на атмосфера. Ето нашите съвети за това как да направите добър аранжимент за следващата си песен:


ТЕМПО

Темпото (BPM/Удари в минута) е първото нещо, за което е необходимо да помислите. Каква песен искате - бърза или бавна? 120 BPM е сравнително стандартно, средно темпо, като най-популярните песни са в диапазона от 100 до 120 удара в минута. Ако сте се спрели на бавна като вариант, то Ви трябва темпо от 100 удара надолу, докато бързите са от 120 нагоре.


ТОНАЛНОСТ

Изборът на подходяща тоналност е от критично значение. Тя е важна, защото гласовете на хората са различни. Най-просто казано те са мъжки и женски, като мъжките се разделят на тенор, баритон и бас, а женските - супрано, мецосупрано и аут (висок, среден и нисък). Тоналността съществува точно заради тази разновидност и дава възможността на всички да пеят комфортно, създавайки различна емоция от всеки глас.


УЧЕТЕ СЕ ОТ ИДОЛИТЕ СИ

Важна стъпка от процеса е да слушате много музика от Вашите любими изпълнители, за да разберете кой е онзи елемент, който Ви е накарал да се влюбите в тяхната музика. Колкото повече слушате всяка песен, толкова по-лесно ще Ви бъде да я разглобите.


БЪДЕТЕ САМОКРИТИЧНИ

Самокритичността е важно качество за развитието на всеки артист. Полезно е от време на време да правите крачки в страни и да анализирате работата си. Гледайте на сътвореното от Вас като страничен човек, тогава ще имате възможностт да анализирате и подобрите творбата си. Бъдете отворени и да приемате всеки недостатък като възможност за развитие.


МУЗИКАЛНА ТЕОРИЯ

Теорията в музиката е важна, тя Ви дава възможността да анализирате какво би работило и какво не, без дори да се налага да сте го чули. Тя не е сложна сама по себе си и всяко научено нещо ще открие нови хоризонти пред Вас.


ДИНАМИКА

Голяма част от песните, които слушате се изграждат и допълват с напредването си. Всеки куплет е малко по-пълен, всеки припев е по-вдъхновяващ. Това се нарича динамика и тя се грижи за това да не създавате монотонна музика. Когато градите структурата на следващата си песен, добавяйте й по нещо - ударен инструмент, синтезатор или каквото усетите, че работи за Вашия трак.


ПОДБИРАЙТЕ ИНСТРУМЕНТИТЕ

Изключително важно е да избирате внимателно какво, как и кога се чува в структурата. Добре подбраните и подредени инстурменти и мелодии ще се погрижат песента Ви да звучи добре. Ако добавите звуци, които се "бият", те ще се опитват да доминират над целия микс, което ще доведе до огромна каша във финалната версия. Дайте въздух и място на всеки инструмент.


ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПАДОВЕ

Падовете представляват звуци, които често остават незабелязани в микса, но допринасят за цялостното усещане и настроение на песента. Искате да бъде тъжно, вдъхновяващо или друга емоция? Има падове за всичко.


След като вече научихте за част от нещата, на които трябва да обърнете внимание преди да напишете следващата си песен, можете да ги приложите в създаването на идея с голям потенциал.


Ако пък все още имате нужда от помощ и съвети относно креативния процес, ние сме тук за Вас - запазете безплатна консултация с нас сега, ще се радваме да Ви помогнем.


Очквайте и следващия понеделник в нашия блог, когато ще Ви дадем насоки за следващия елемент - кантото.

394 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page