top of page

DIFFERENTT MEDIA

IMG_2648.png

BLOG

КАК СЕ ПИШЕ ПЕСЕН: КАНТО

Миналата седмица Ви споделихме основните елементи за създаването на аранжимент. В името на креативния процес следва кантото.То представлява вокалната част от всяка песен или по друг начин казано - мелодията, която артистът изпълнява на фона на аранжимента.


Ето кои са едни от най-важните моменти, на които трябва да обърнете внимание, когато създадете силно канто за следващата си песен:


СЛЕДВАЙТЕ ТОНАЛНОСТТА И РИТЪМА

След като вече сте определили тоналносста на песента и сте установили какво ще бъде темпото, е важно да ги следвате, за да смесите кантото с аранжимента. Това ще допринесе за тяхното естествено звучене.


ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ

Всяка запомняща се мелодия е написана с проби, проби и още проби. Не е нужно да имате текст, за да тествате коя мелодия звучи добре и коя - не. Едно обикновено "На-на-на", поставено в мелодичната линия, която ще изпробвате е напълно достатъчно.


НЕКА Е ПРОСТО

Създайте така кантото, че да се запомня лесно. Не е необходимо да е нещо сложно, за да бъде оценено във финалната песен. Пробвайте с няколко тона, следвайки аранжимента - ще започне да добива смисъл с всеки опит, и ако след два часа се сещате за написаното, то значи кантото е достатъчно добро, за да го оставите в песента.


КУПЛЕТ, ПРЕДПРИПЕВ И ПРИПЕВ

Много е важно кантото да има конкретен смисъл за всяка част от песента. Когато го пишете, най-спокойната част трябва да бъде в куплета, предприпева засилва енергията на песента, а припева разказва и показва това, което сте искали слушателят да чуе и усети.


БРИДЖ

Бриджът е онази част на песента, която е коренно различна от цялостната идея. Той е моментът, когато вниманието на слушателя се отнема от вече познатата структура, за да го подготви за финала на песента. Обикновено след него следва припев и край. Кантото на бриджа трябва да бъде наистина различно, помислете какво не сте успели да пренесете в останалата част и го предайте на слушателя.


Това са най-основните стъпки, които да следвате, когато сте готови да напишете канто към Вашата песен. Бъдете креативни и се свържете с онази своя част, която ще изкара вътрешния Ви свят наяве в песента,


Ако пък все още имате нужда от помощ - ние сме тук за Вас! Можете да резервирате безплатна консултация с нас по всяко време, за да Ви помогнем.

723 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page