top of page

DIFFERENTT MEDIA

IMG_2648.png

BLOG

КАК СЕ ПИШЕ ПЕСЕН: ТЕКСТ

През изминалите три седмици Ви давахме съвети от нашия опит за това как да напишете първата си песен. Дойде моментът да завършим тази поредица подобоаващо, като Ви покажем как да напишете и текста.


Ние знаем колко неприятно и объркващо може да бъде, ако изпитвате затруднения с писането на текст - не Ви става неясно откъде и се превръща в почти невъзможна задача да започнете. Ето нашите съвети точно за този момент:


КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ?

Винаги започвайте с това, което искате да кажете. Онази мисъл, която е в главата Ви е предметът и темата на текста. Процесът на създаване и научаване на тънкостите е свързван с това да използвате сетивата си. Спомените са нещото, към което се целите - те могат да бъдат някое чувство, мирис, вкус, цвят, място, звук и т.н. Помогнете си с тези елементи, като ги поставите в съзнанието на слушателя, те ще го върнат на точното място, там където се намира идеята на Вашия текст, той ще го преживее през своите спомени.


ЧЕТЕТЕ ТЕКСТОВЕ НА ДРУГИ ПЕСНИ

Не слушайте, просто прочетете текста на няколко Ваши любими песни. Концентрирайте се върху припева и вижте колко просто и кратко е представена идеята и посланието му. Важно е да направите същото и за Вашата песен. Колкото по-просто, но значимо, толкова по добре.


ПИШЕТЕ СЯКАШ ЩЕ ГОВОРИТЕ С НЯКОГО

Опитайте се да напишете текста на песента така сякаш ще говорите с някого. Когато говорим, ние неусетно казваме това, което искаме и предаваме съобщението, което сме заложили в изречението си с лекота. Стремете се да правите същото и когато пишете. Много често, пишейки се увличаме и започваме да използваме похвати, чрез които искаме да запазим римата, звученето на думите и т.н. Истината е, че всъщност започваме да губим смисъла и идеята на това, което искаме да кажем.


ДЪЛЖИНА

Колкото по-дълъг е текста, толкова повече място има за объркване в съзнанието на слушателя. Запазете структурата симплистична - 4-5 (според дължината на песента) реда добре обмислен текст са напълно достатъчни за куплетите. В припева можете да си позволите дори да повтаряте фрази. Простотата на текста се постига трудно и с умисъл, но определно си струва да се стремите към нея.


СЪВЕТВАЙТЕ СЕ С ПРИЯТЕЛИ

Приятел в нужда се познава. Не се притеснявайте да показвате текста на близки и приятели и да искате тяхното мнение. Всяка обратна връзка и критика са важни, за да вдигнете нивото на текста. Демонстрирайте и искайте мнение - ако хората разбират каква е идеята на песента, ще я харесат и това ще значи, че сте се справили отлично.


С това завършваме поредицата за писането на песни. Ще се радваме да Ви помогнем и за Вашите идеи - запазете безплатна консултация с нас сега, за да Ви посъветваме как да процедирате и кое да подобрите в своята продуцкия.

546 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page