top of page

DIFFERENTT MEDIA

IMG_2648.png

BLOG

НАПРАВЕТЕ СИ ДОМАШНО СТУДИО В 7 ЛЕСНИ СТЪПКИ

Домашното студио е мечта за всеки артист. То е и огромен проект, който да трябва да се планира внимателно... но и не трябва. Всъщност се оказва, че не е чак толкова трудно, когато имате правилната посока.


Не винаги ще имате възможността да записвате в професионално студио поради ред причини - дали финансови, или чисто времеви, е друг въпрос.


Затова днес сме Ви приготвили 7 важни точки, за които да помислите, когат създавате първото си студио у дома.


Домашното студио може да Ви бъде полезно, както да пишете песни, така и да подготвяте дема, които да представяте пред продуценти


1. КОМПЮТЪР

Първото и най-важно нещо, от което се нуждаете е компютър, разбира се. Без него нямате никакъв шанс да сътворите и представите каквото и да е.

Кой е компютърът, който е подходящ за мен? Няма точен отговор, но все пак - Най-бързият, който можете да си позволите.

В днешно време компютрите са изключително напреднала технология и дори най-евтиният вариант може да Ви бъде полезен с повечето части от процеса.

Най-добрият съвет, който можем да Ви дадем е да използвате това, с което разполагате, ако имате ограничен бюджет. Дали ще бъде лаптоп, или настолен комоютър, ако се справя с DAW софтуера, който използвате, значи имате всичко необходимо.


2. DAW

Съкратено от "Digital Audio Workstation" той представлява музикалният софтуер, на който творите. Добрият такъв е този, на който можете да разчитате както за продукция на аранжимента, така и за вокалната продукция. Следващата седмица по същото време, ще Ви разкажем малко повече за DAW-овете и кои са най-добрите варианти за първи такъв.


3. AUDIO INTERFACE

По друг начин казано “Външната звукова карта, тя представлява тази част от оборудването, която прави цялата връзка между компютъра, микрофона, мониторите и т.н. Той служи за по-висококачественото записваме на вокалите и съответно по-добрата цялостна продукция.


Като за първа звукова карта, можете спокойно да се насочите към пакетните предложения на голяма част от компаниите производители на музикално оборудване, като Strindberg, Avid, Presinus и т.н В тях можете да откриете както звукова карта, така и микфорон със слушалки към тях, а често пъти и DAW.

4. МИКРОФОН

Микрофонът е онази красива част от звукозаписния сет, която първо изскача в ума, като кажем думата "студио". Често хората трупат голямо количество микрофони във времето и това не е случайно.

Всеки микрофон ще Ви даде нещо различно и ценно, но за Вас и Вашите цели, един ще свърши също толкова добра работа. Разгледайте и изберете най-добрият кондензаторен микрофон, според бюджета Ви.


5. МОНИТОРИ

Често срещано е напоследък целият процес по миксинг и мастеринг да се случва на студийни слушалки, но нека не забравяме колко безценни са мониторите за тази цел.


Често се случва, благодарение на тях. да чуваме неща в цялостния микс, неща които можем да оправим или да подсилим още повече. Те внасят баланс в процеса и определено са задължителна част от всяко студио.


6. СЛУШАЛКИ

Много важна част от оборудването за записите са и слушалките. Тъй като Вие ще изграждате студио у дома, през повечето време ще зпаисвате сами. Затова е добре да имате надежден чифт слушалки, който да Ви е удобен и с дълъг кабел, за да стигате както до микрофона, така и до компютъра без да се опъват кабели. Идеята е да забравите, че изобщо са на ушите Ви.


7. АКСЕСОАРИ

Към 6-те елемента от предходните точки е необходимо да добавим и различни, но коренон важни аксесоари, които ще работят за Вас в процеса на продукцията:


XLR КАБЕЛИ

Това са кабелите, които правят връзката между звуковата карта и микрофона и звуковата карта и мониторите към компютъра и DAW-а. След време и работа ще имате много от тези кабели в колекцията си, но засега Ви трявбат само 3 - 1 по-дълъг за микрфона и 2 късни за мониторите.


СТОЙКА ЗА МИКРОФОН

Много важен елемент за монтирането на микрофона в студийни условия. За тях можете да откриете най-различни варианти, като ценови диапазон, но като за начало не е необходимо да давате много пари, особено ако имате ограничен бюджет. Обикновено стойките започващи от 40-50лв. Вършат чудесна работа.


ПОП ФИЛТЪР

Той е една иконична част от всяко студио. Сещате ли се за онзи черен кръг пред микрофона, в който пеят всички артисти?


Да, това е той - поп филтърът всъщност има много важна роля в качественото записване на всяка песен. Резките въждушни звуци като "П" и "Б" създават изключително неприятен артефакт в записите и общо казано развалят крайния продукт. Те се поставят точно, за да спрат тази въздушна вълна.


Задължителни ли са? Не - но определено помагат.


И след като вече знаете какъв е абсолютният минимум, за да изградите своето първо студио у дома, е добре да уточните бюджета си и да започнете да търсите необходимите продукти за целта още сега, или да изчакате да Ви дадем нашите предложения за тях.


Всеки петък в продължение на 4 седмици ще публикуваме статии с класации за най-подходящото оборудване, започвайки от следващата седмица с най-добрите DAW-ове.

34 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page